Uzmanlık Alanı
Obezite Cerrahisi
Metabolik Cerrahi ( Diyabet Cerrahisi)
Proktoloji Cerrahisi
İletişim
Uzmanlık Alanı
Obezite Cerrahisi
Metabolik Cerrahi ( Diyabet Cerrahisi)
Proktoloji Cerrahisi
Laparoskopik Karın Duvarı Fıtığı Ameliyatları
Fıtık, karın içi organlarının ve dokularının karın zarı tarafından oluşturulan bir kese içinde karın duvarının farklı bölgelerinde yırtık, delik ya da zayıf bölgelerden dışarı doğru çıkıp deri altında belirginleşmesidir.
En sık Görülen Fıtık Tipleri Nelerdir?
1)Kasık fıtığı
2)Göbek fıtığı
3)Kesi yeri fıtığı
4)Epigastrik fıtık
Kasık Fıtığı(İnguinal Herni)
Sağ veya sol kasık bölgesinde gelişen fıtık şeklidir. Karın duvarı fıtıkları içinde en sık görülenidir. Erkeklerde çok daha sık görülür. İndirek, direkt ve femoral olmak üzere 3 tipi vardır. Çoğunlukla kasık bölgesinde şişlik şeklinde kendini belli eder. Tanı için fizik muayene genellikle yeterlidir. Muayenede saptanması zor küçük fıtıklarda tanı için ultrason yada MR gibi ileri tetkikler gerekebilir.
Kasık Fıtığı(İnguinal Herni) Tedavisi
Kasık fıtığı tedavisinde eğer kontendikasyon yok ise öncelikli tercihimiz kapalı (aparoskopik) yöntemle tamirdir.
1)TEP(Total Ekstrapritoneal )Laparoskopik( Kapalı) Kasık Fıtığı Onarımı
Kasık fıtığı tedavisinde en sık kullandığımız yöntemdir.Karın içine girmeden karın zarı üzerinden fıtık alanına ulaşarak yapılan fıtık tamiri yöntemidir.Bu yöntemde göbekte 1 cm lik kesi yapılır ve özel trokar yardımı ile fıtık bölgesine erişilir.Fıtık tespit edilip fıtık kesesi ayrıldıktan sonra bölge anatomisine uygun özel yama(mesh) bu alana serilip tespit edilerek tamir tamamlanır.Hastalar 2-3 gün içinde günlük aktivitelerine rahatlıkla dönebilir.
2)TAPP(Transabdominal Preperitoneal) Laparoskopik (Kapalı) Kasık Fıtığı Onarımı
Günümüzde bu yöntem popülaritesini TEP yönteminin avantajlarının fazla olması nedeni ile kısmen yitirmiştir.Bu yöntemde batına girilerek fıtk bölgesine ulaşılır ve tıpkı TEP yönteminde olduğu gibi tamir uygulanır.
3)Açık Yöntemle Kasık Fıtığı Tamiri
Dışarıdan yapılan kesi yardımıyla cerrah, deri ve derialtını geçerek fıtıklaşmanın olduğu düzeye ulaşır. Fıtığa gerekli girişim yapıldıktan sonra bölgeye cerrahi yama (mesh) konularak tamir tamamlanır. Lichtenstein ve Shulman tarafından ilk olarak 1986 yılında tanımlanan gerilimsiz (tension free) fıtık onarımı tekniğinde yama (mesh) kullanılmaktadır. Bu yöntemin lokal (bölgesel) anesteziyle yapılabilmesi ve görece olarak daha ucuza mal olabilmesi gibi avantajları vardır. Ancak, Laparoskopik yöntemlerle karşılaştırıldığında ameliyat sonrası daha fazla ağrı oluşturması ve iyileşme sürecinin daha uzun olması gibi dezavantajları vardır.
Göbek Fıtığı( Umblikal Herni)
Göbek fıtıkları göbek deliğinin tam içinden çıkar ve bir fındık büyüklüğünden portakal büyüklüğüne kadar değişik boyutlarda olabilir. Fıtığın çıktığı açıklık, bebek anne karnındayken, anne ile arasındaki kan akımını sağlayan kordonun karın duvarına girdiği yerdir. O nedenle göbek fıtıkları da yine “doğumsal bir zayıf noktadan” çıkan fıtıklardır. Göbek fıtıkları kadınlarda daha sık görülür ve en sık hamilelikten sonra hasta tarafından fark edilir. Normalde içeri doğru olması gereken göbek çukuru, dışarı doğru bombeleşmiştir.
Göbek Fıtığı Tedavisi
Göbek fıtığı tedavisinde ilk seçenek eğer hasta genel anestezi alabilicek ise laparoskopik (kapalı) yöntemle tamirdir.
Laparoskopik Göbek Fıtığı Tamiri
Bu yöntemle tamirde göbekten herhangi bir kesi yapılmaz. Karın içine trokar dediğimiz 1 adet 1 cm lik 2 adet 0.5 cm’ lik delikler yardımı ile girilip fıtık kesesi karın içine çekilir. Göbekteki fıtık alanı kompozit denilen özel mesh yardımı ile kapatılır. Bu teknikte sağlamlık yamanın karın duvarına hem dikişlerle hem de raptiye benzeri sabitleyicilerin birlikte kullanılmasına dayanan teknikle sağlanır. En büyük avantajı göbekte kesi yapılmaması nedeni ile ameliyat sonrası iyileşme süresinin kısa olmasıdır. Kozmetik sonuç ise bir diğer önemli avantajıdır.
Kesi Yeri Fıtığı(İnsizyonel Herni)
Daha önce ameliyat edilmiş bir hastada kesi yerinden çıkan fıtıklardır. Kesi yeri fıtıkları ilk ameliyatın sonrası erken dönemde veya yıllar sonra ortaya çıkabilir. Kesi yeri fıtıkları hastaya ait nedenlerden veya cerrahiye ait nedenlerden kaynaklanabilir. Ameliyat sırasında kullanılan malzemelerin veya cerrahi tekniğin yanlış seçimi ve yanlış uygulanması doktora ait nedenlerdir. Hastaya ait nedenler ise diyabet, anemi, kronik kalp hastalığı, kronik akciğer hastalığı, beslenme bozukluğu, kollajen doku hastalığı ve kanser gibi sistemik hastalıklar ile yara iyileşmesini bozan ilaç kullanımıdır. Sebep ne olursa olsun kesi yeri fıtıkları, daha önceki sorun hala devam ediyormuş gibi düşünülüp, en güvenilir ve sağlam şekilde onarılmalıdır. Aksi takdirde kolayca nüks ederler.
Kesi Yeri Fıtığı(İnsizyonel Herni) Tedavisi
Kesi yeri fıtıkları basit ve komplike olmaları, daha önce geçirilmiş ameliyat öyküsü, bağırsaklar ile ilişkisi, hastaya ait kronik hastalık öyküsü, önceki ameliyat sonrası geçen süre ve hastanın isteği gözönüne alınılarak açık yada laparoskopik yöntemle tamir edilebilir.
Laparoskopik( Kapalı) Yöntemle Tamir
Karın içine güvenli alanlardan trokar dediğimiz 1 adet 1 cm’lik 2 adet 0.5 cm’ lik delikler yardımı ile girilip fıtık kesesi karın içine çekilir. Fıtık alanı kompozit denilen özel mesh yardımı ile kapatılır. Bu teknikte sağlamlık yamanın karın duvarına hem dikişlerle hem de raptiye benzeri sabitleyicilerin birlikte kullanılmasına dayanan teknikle sağlanır. En büyük ameliyat sonrası iyileşme süresinin kısa olmasıdır. Kozmetik sonuç ise bir diğer önemli avantajıdır.
Açık Yöntemle Tamir
Bu yöntemde eski kesi alanı kullanılarak fıtık kesesine ulaşılır ve yama ile tamir desteklenerek işlem sonlandırılır. Ameliyat sonrası karın korsesi en az bir ay süre ile kullanılması uygun olur.
Epigastrik Fıtık
Ksifoid ile göbek arasında bulunan karın orta hat üzerinde oluşan fıtıklardır. Genellikle küçük olup, preperitoneal yağ dokusu buradaki defekt boyunca ilerler.
Epigastrik Fıtık Tedavisi
Bu fıtık tipinde de öncelikli tedavi seçeneği laparoskopik yaklaşımdır. Laparoskopik yöntemle karın içine ulaşılıp kompozit mesh yardımı ile fıtık tamiri tamamlanır.Laparoskopi uygulanamayan hastalar açık yöntemle yine standart prolen yada kompoizt mesh kullanılarak tedavi edilebilir.
Sonuç olarak aksi bir durum yok ise tüm karın duvarı fıtıklarının laparoskopik yöntemle tamir edilmesi; hasta açısından hem konforlu ve tecrübeli ellerde yapılmış ise tekrar olasılığı daha düşük olduğundan daha sağlıklı olacaktır.
Detaylı bilgi ve randevu almak için, formu doldurun.
Gönder
Detaylı bilgi ve randevu almak için, formu doldurun.
Gönder
Hastalarımız
İletişim
+90 (533) 641 80 90
+90 (551) 690 80 90
[email protected]
Mimar Sinan, Işılay Saygın Sokak No: 23 K, D:1, 35220 Konak/İzmir
© 2023 Op. Dr. Mehmet Deniz - İzmir'in İlk Metabolik Cerrahi Merkezi
Designed By