Hakkımızda

Uzmanlık Alanı

Blog Galeri Randevu Al
Ana Sayfa

|

Uzmanlık Alanı

|

Tüp Mide Ameliyatı - Gastrik Sleeve

Tüp Mide Ameliyatı - Gastrik Sleeve

Obezite sayısında son yıllarda giderek artış yaşanması, mevcut konvansiyonel tedavi modellerinin obezite için yeterince iyi sonuç vermemesi neticesinde; Tüp Mide Ameliyatı tüm dünya ve ülkemizde en çok uygulanan ameliyat yöntemi olarak yerini aldı. Uygulamaya girdiği 2000’ li yıllar itibarı ile her geçen yıl fazla sayıda yapılması; tüp mide ameliyatını uygulayan doktorun ve uygulanan hastanın memnuniyetinin bir sonucu olduğu açıktır. 

 

Obezite cerrahisinin temel amacı; obeziteye bağlı morbidite ve mortaliteyi azaltmak, metabolik ve organ fonksiyonlarını iyileştirmektir. En düşük risk ile en yüksek faydayı sağlamak amacıyla uygun hasta ve uygun teknik seçimi çok önemlidir. Bu nedenle, ameliyata uygun bireylerin belirli kriterlere sahip olması gerekmektedir. Hangi BMI değerinde olursa olsun obezite cerrahisi öncesi tüm bireylerin 6ay süre ile diyet ve egzersiz ile kilo vermeyi denemiş olması gerekmektedir. 

 

Kabaca;

  • BMI değeri 32-40 aralığında hastalarda en az iki yandaş hastalık varlığında(hipertansiyon, diyabet, uyku apnesi vb. ) sleeve gastrektomi planlanabilir.
  • BMI değeri 40 üzerinde ise morbid obeziteden bahsedildiği için sleeve gastrektomi obeziteye bağlı kronik hastalık şartı aranmaksızın planlanabilir. 

 

Tüp mide ameliyatı kısıtlayıcı(restriktif) özelliğinin yanında aynı zamanda hormonal etkiye de sahiptir. Çıkartılan midenin fundus kısmında bulunan Ghrelin hormonu devre dışı kaldığı için ameliyat sonrası dönemde açlık hissi baskılanmış olur.

 

Tüp mide(gastric sleeve) ameliyatı laparoskopik(kapalı) yöntemle karın içine 5 mm ve 10 mm’ lik minik deliklerden kamere ve cerrahi aletler girilerek yapılır. Operasyon ortalama kliniğimiz serisinde 20-30 dk. Aralığında tamamlanmaktadır.  Ameliyat bitiminde mide hacmi % 80-85 azaltılmış olur.

 

Tüp mide ameliyatı kısıtlayıcı(restriktif) özelliğinin yanında aynı zamanda hormonal etkiye de sahiptir. Çıkartılan midenin fundus kısmında bulunan Ghrelin hormonu devre dışı kaldığı için ameliyat sonrası dönemde açlık hissi baskılanmış olur.

 

Avantajları

  • Sadece mide hacmi küçültüğünden anatomi bozulmamış olur.
  • Uygulanması diğer ameliyatlara göre kolay ve ameliyat süresi kısadır.
  • Vitamin ve mineral eksikliği en az görülen ameliyat tipidir.
  • Emilim bozukluğu yapmadığından osteoporoz gelişme riski en azdır.
  • Diğer ameliyatlara benzer oranda etkin kilo verilmesini sağlar.
  • Gerektiği durumda başka ameliyat modellerine en kolay şekilde dönüştürülebilir.
  • İşlem maliyeti tüm diğer ameliyatlara göre daha düşüktür.
  • Revizyon cerrahisi ihtiyacı halinde kolaylıkla revizyon cerrahisi uygulanabilir.

 

Dezavantajları

  • Diyabezite(obezite+ diyabet) varlığında diyabet regülasyonu gastrik bypass ameliyatından daha düşüktür.
  • Yeniden kilo alma oranı gastrik bypass ameliyatına oranla daha yüksektir.
  • Reflü yakınmasına neden olabilir.

Eğer hastanın yandaş hastalıklarına bağlı ciddi risk yok ise yoğun bakım takibi gerekmez. Ameliyat sonrası ilk gün hastalar yürüyebilir ve kendi ihtiyaçlarını karşılayacak durumdadır. Aynı zamanda su içmeye başlayabilirler. Ameliyattan iki gün sonra taburcu olabilirler. 

 

Tüp mide ameliyatı sonrası beslenme düzeni özellikle ilk ay özellik arz eder. Sıvı gıdalardan, çorba, püre ve nihayet katı gıdaya geçiş basamaklı bir şeklide uygulanır. Tüm bu bilgiler diyetisyenimiz ve ekibimiz tarafından ayrıntılı bir şekilde anlatılır. Tüp mide ameliyatı sonrası genellikle ilk üç ay protein ve vitami desteği gereklidir. Yapılan kontroller sonrası genellikle üçüncü ay sonrası tüm destekler bırakılabilir.

 

TÜP MİDE AMELİYATI (SLEEVE GASTREKTOMİ) SONRASI GENEL ÖNERİLER 

  • Günde 6-8 bardak sıvı tüketiniz.
  • Yemeklerden 30 dakika öncesinde sıvı tüketimini  durdurunuz  ve   yemeklerden 30 dakika sonra tüketmeye başlayınız.
  • İçeceklerinizi yudum yudum ve yavaşça içiniz.
  • Pipet kullanmayınız. Pipetle birlikte tüketilen içeceklerle beraberinde hava da yutabilirsiniz.
  • Sağlıklı ve dengeli bir diyet için çaba gösteriniz, enerji içeriği yüksek yiyecek ve içecekleri diyetinize dahil etmeyiniz.
  • Günde 4-6 defa; az az ve sık sık yemek yiyiniz.
  • Ameliyattan 1 ay sonra vitamin ve minerallerinizi doktorunuzun önerdiği şekilde kullanınız.
  • Ameliyat sonrası ilk 3 ay boyunca protein desteği kullanınız. Protein olarak bariatrik protein yerine whey (peynir altı suyu tozu) tercih ederseniz; vitamin mineral takviyelerine hemen başlamalısınız.
  • Yemeklerinizi yavaş yiyiniz ve çok iyi çiğneyiniz. Her yemek için harcanacak sürenin en az 30 dakika olmasına özen gösteriniz.
  • Yemek  esnasında          doygunluk  hissettiğinizde      yemek   yemeyi  sonlandırınız. Aşırı          doygunluk belirtileri; şişkinlik, bulantı ve midenizden göğsünüze kadar ağrı/yanma hissidir.
  • Protein içeren besinleri öncelikli olarak tüketiniz.
  • Diyetinizdeki beslenme aşamaları kişiye bağlı olarak değişebilmektedir, bu yüzden tolerasyon durumunuza göre hareket ediniz.
  • Emboli (damarda kan birikmesi ve damar içerisinde pıhtılaşmaya neden olması) riskini önlemek için ameliyat sonrasında hemşirelerimiz tarafından size verilen antiembolik çoraplarınızı 10 gün boyunca diz üstünde kalacak şekilde giyiniz.
  • Triflow (nefes) egzersizlerinizi ameliyat sonrasında her saat başı en az 5 dakika süre ile yapınız. Bu akciğer kapasitenizin normale dönmesine yardımcı olacaktır.
  • Taburculuk sonrasında da egzersizlerinize devam ediniz.
  • Ameliyat sonrası yaşanılan ağrı genellikle gaz sancısıdır. Ameliyat sonrası 4. saat itibariyle yavaş yavaş yürümeye başlamanız bu şikayetinizi ortadan kaldırmak için önemlidir.
  • Ameliyat sonrası sigara kullanımı önerilmemektedir.
  • Ameliyattan sonraki 1,5 yıl boyunca hamile kalınması önerilmemektedir.

Detaylı bilgi ve randevu almak için, formu doldurun.

Gönder

Detaylı bilgi ve randevu almak için, formu doldurun.

Gönder

Hastalarımız

Değişim Mümkün!

© 2023 Op. Dr. Mehmet Deniz - İzmir'in İlk Metabolik Cerrahi Merkezi

Designed By

whatsapp