Hakkımızda

Uzmanlık Alanı

Blog Galeri Randevu Al
Ana Sayfa

|

Uzmanlık Alanı

|

Gastrik Bypass

Gastrik Bypass

Obezite cerrahisinde en eski köşe taşı ameliyatların başında gelen gastrik bypass ameliyatı özellikle Amerika Birleşik Devletleri’nde en sık yapılan obezite cerrahisi yöntemidir. Son dönemde bu oran sleeve gastrektomi lehine değişmekle birlikte sık yapılan ameliyat özelliğini korumaktadır. 

 

Obezite cerrahisinin temel amacı; obeziteye bağlı morbidite ve mortaliteyi azaltmak, metabolik ve organ fonksiyonlarını iyileştirmektir. En düşük risk ile en yüksek faydayı sağlamak amacıyla uygun hasta ve uygun teknik seçimi çok önemlidir. Bu nedenle, ameliyata uygun bireylerin belirli kriterlere sahip olması gerekmektedir. Hangi BMI değerinde olursa olsun obezite cerrahisi öncesi tüm bireylerin 6ay süre ile diyet ve egzersiz ile kilo vermeyi denemiş olması gerekmektedir. 

 

Kabaca; 

  • BMI değeri 32-40 aralığında hastalarda en az iki yandaş hastalık varlığında(hipertansiyon, diyabet, uyku apnesi vb. ) sleeve gastrektomi planlanabilir.
  • BMI değeri 40 üzerinde ise morbid obeziteden bahsedildiği için sleeve gastrektomi obeziteye bağlı kronik hastalık şartı aranmaksızın planlanabilir. 

 

Gastrik bypass ameliyatı etkisini üç mekanizma ile göstermektedir; 

1.             Mide hacmi küçültüldüğü için kısıtlayıcı etki ile

2.             İnce barsak bypass edildiğinden emilimi azaltarak

3.             Hormonal etki yolu ile

 

Gastrik bypass ameliyatı bu üç yolla fazla kiloların %70-80’ ni kaybetmeye neden olarak obezitenin sonlanmasını sağlar. Bu etkisi sleeve gastrektomiye oranla daha kalıcı ve güçlüdür.

 

Gastrik bypass ameliyatı laparoskopik (kapalı) yöntemle uygulanır. Ameliyat ortalama bizim serimizde 45 dakika kadar sürmektedir. Hastanede kalış süresi ortalama 3 gündür. 

 

Avantajları

•               Yeniden kilo alma oranı sleeve gastrektomiye oranla daha düşüktür. Bu nedenle revizyon operasyon ihtiyacı daha az görülmektedir.

•               Tip 2 diyabet varlığında kan şekeri kontrol ve regülasyonu sleeve gastrektomiye oranla daha etkili ve kalıcıdır.

•               Reflü ya da mide fıtığı varlığında reflüyü tedavi edici etkisinden dolayı ilk seçenek obezite cerrahisi yöntemidir.

 

Dezavantajları

•               Ameliyat süresi daha uzun ve teknik olarak daha zor bir ameliyattır.

•               Vitamin ve mineral replasmanına kalıcı olarak ihtiyaç duyulur.

•               Uzun vadede osteporoz gelişme riski daha yüksektir.

•               Beslenme alışkanlığına bağlı olarak dumping sendromuna neden olabilir.

•               Devre dışı bırakılan mide çıkarılmadığından olası patolojilerde bu alana ulaşma zorluğu nedeni ile tanı ve takipte güçlüğe neden olur.

•               Olası kilo alımı durumunda revizyon cerrahisi oldukça zordur.

 

Özet olarak gastrik bypass ameliyatı kısa ve uzun dönem sonuçları iyi bilinen, obezite cerrahisinin en temel ameliyatlarından biridir. Uygun hastaya uygulandığı zaman sonuçları oldukça yüz güldürücüdür.

 

Gastrik bypass ameliyatı sonrası beslenme düzeni özellikle ilk ay özellik arz eder. Sıvı gıdalardan, çorba, püre ve nihayet katı gıdaya geçiş basamaklı bir şeklide uygulanır. Bu dönem sleeve gastrektomiye oranla hastalar tarafından genellikle daha kolay tolere edilir. Tüm bu bilgiler diyetisyenimiz ve ekibimiz tarafından ayrıntılı bir şekilde anlatılır. Gastrik bypass ameliyatı sonrası  ilk üç ay protein ve vitami desteği gereklidir. Uzun dönem B12 vitamini takviyesi ihtiyacı olur. 

 

GASTRİK BYPASS SONRASI GENEL ÖNERİLER

  •  
  • Günde 6-8 bardak sıvı tüketiniz.
  • Yemeklerden 30 dakika öncesinde sıvı tüketimini durdurunuz ve yemeklerden 30 dakika sonra tüketmeye başlayınız.
  • İçeceklerinizi yudum yudum ve yavaşça içiniz.
  • Pipet kullanmayınız. Pipetle birlikte tüketilen içeceklerle beraberinde hava da yutabilirsiniz.
  • Sağlıklı ve dengeli bir diyet için çaba gösteriniz, enerji içeriği yüksek yiyecek ve içecekleri diyetinize dahil etmeyiniz.
  • Günde 4-6 defa; az az ve sık sık yemek yiyiniz.
  • Ameliyattan 1 ay sonra vitamin ve minerallerinizi doktorunuzun önerdiği şekilde kullanınız. Ameliyattan sonra B12 vitamini takviyesini ömür boyunca almalısınız.
  • Ameliyat sonrası ilk 3 ay boyunca protein desteği kullanınız. Protein olarak bariatrik protein yerine whey (peynir altı suyu tozu) tercih ederseniz; vitamin mineral takviyelerine hemen başlamalısınız.
  • Yemeklerinizi yavaş yiyiniz ve çok iyi çiğneyiniz. Her yemek için harcanacak sürenin en az 30 dakika olmasına özen gösteriniz.
  • Yemek esnasında doygunluk hissettiğinizde yemek yemeyi
  • sonlandırınız. Aşırı doygunluk belirtileri; şişkinlik, bulantı ve midenizden göğsünüze kadar ağrı/yanma hissidir.
  • Protein içeren besinleri öncelikli olarak tüketiniz.
  • Diyetinizdeki beslenme aşamaları kişiye bağlı olarak değişebilmektedir, bu yüzden tolerasyon durumunuza göre hareket ediniz.
  • Emboli (damarda kan birikmesi ve damar içerisinde pıhtılaşmaya neden olması) riskini önlemek için ameliyat sonrasında hemşirelerimiz tarafından size verilen antiembolik çoraplarınızı 10 gün boyunca diz üstünde kalacak şekilde giyiniz.
  • Triflow (nefes) egzersizlerinizi ameliyat sonrasında her saat başı en az 5 dakika süre ile yapınız. Bu akciğer kapasitenizin normale dönmesine yardımcı olacaktır.
  • Taburculuk sonrasında da egzersizlerinize devam ediniz.
  • Ameliyat sonrası yaşanılan ağrı genellikle gaz sancısıdır. Ameliyat sonrası 4.
  • saat itibariyle yavaş yavaş yürümeye başlamanız bu şikayetinizi ortadan kaldırmak için önemlidir.
  • Ameliyat sonrası sigara kullanımı önerilmemektedir.
  • Ameliyattan sonraki 1,5 yıl boyunca hamile kalınması önerilmemektedir

Detaylı bilgi ve randevu almak için, formu doldurun.

Gönder

Detaylı bilgi ve randevu almak için, formu doldurun.

Gönder

Hastalarımız

Değişim Mümkün!

© 2023 Op. Dr. Mehmet Deniz - İzmir'in İlk Metabolik Cerrahi Merkezi

Designed By

whatsapp